Varga István

FONYÓD ANNO...
Képek a régi Fonyódról

A/4 formátumú, 4+4 szín nyomású, 176 oldal terjedelmű album,
285 darab 1945 előtt készült fonyódi fénykép,
képekhez fűzött helytörténeti jellegű rövid ismertető szöveg,
a kötet végén angol-német nyelvű összefoglaló.

Néhány fotó téma a könyvből:
Fonyódi arcok (portrék); Cserkészek, Csónakázás, vitorlázás;
Csoportképek; Fonyódi érdekességek; Egyházi élet;
Fonyódi épületek; fotók 1903-ból; Halászat; Iskola; Kikötő;
Látkép; Nyaralók, villák; Régi fotók 1896-ból; Sport; Strand;
Színjátszás; Szinyei Merse Pál Fonyódon 1916-17;
Szüret; Tél; Útrészlet; Üzletek

Ismét kapható
 a könyvtárban (Szent István u. 29.) és a múzeumban (Bartók Béla u. 3.)!
ára: 3.500 Ft

További információ
e-mail:
konyvtar@fonyod.hu

85/560-033

Somogyi Hírlap, 2008. január 7. 11.p.

Fénnyel írott fonyódi történelem

Háború előtti képekből készült kötet az egykori Fonyódról.
Meghitt családi pillanatok, az 1900-as évek fürdőruha-divatja, a bélatelepi dombokon festő Szinyei Merse köszön ránk csokorba gyűjtött sárguló fotókról.
Decemberben látott napvilágot Fonyód Anno… címmel az a könyv, mely a második világháború előtt készült fotókon keresztül mutatja be Fonyód csendes halászfaluból, rangos üdülőteleppé való fejlődését.
A kötetben található 1890-ben készült fotók még az érintetlen településről árulkodnak. A fürdőkultúra kialakulásának kezdeti lépéseit, a templomépítést, kiemelkedő eseményeket, az akkori település jeles épületeit bemutató képek mellett, olyan országos hírű eseményről készült fotó is szerepel a kötetben, mint Serédi Justinián egykori hercegprímás fonyódi látogatása.
 

- Évek óta készült a könyv megjelentetésére, ez idő alatt ezernél is több fotót juttattak el hozzá lakók, nyaralók, melyekből hosszas válogatás után 285 kép került könyvbe – mondta Varga István a könyv szerzője, akinek szenvedélyévé vált a Balaton-parti kisváros múltjának feltérképezése. Több könyvet írt már a várossal kapcsolatban. Jelenleg egy 1896-ban Fonyódon íródott naplót dolgoz fel, mely rengeteg eddig nem ismert tényt tartalmaz a településsel kapcsolatban.

Könyvek formájában dolgozza fel a város múltját
Nyolc éve került Fonyódra, ahol egykoron ősei éltek. Pár év alatt több könyv is, mint a Fonyód-fürdőtelep múltja képes levelezőlapokon, az Adalékok a zsidóság fonyódi történetéhez, a Fonyód Anno… napvilágot látott tollából. Társszerzője volt „A fonyódi öreg fűzfák” kötetnek, nyomda alá rendezte Szaplonczay Manó,  Bélatelep alapítójának életét, munkásságát bemutató könyvet. 

 

A könyv borítója

Néhány fénykép a könyvből