"A fonyódi öreg fűzfák..."

Könyv Fonyódról

Megvásárolható: Fonyódi Könyvtár, Szent Istán u. 29. - Tel.: 85/560-033. - konyvtar at fonyod.hu

 

"A fonyódi öreg fűzfák..." : múltidéző lapozgatás régvolt könyvekben, újságokban
(a Magyar Elektronikus Könyvtárban)

Somogyi Hírlap - Fonyódi Tükör, 2000. június 5.
Múltidéző lapozgatás

Csutorás László és Varga István A fonyódi öreg fűzfák címmel állított össze helytörténeti kötetet. Premierje június 7-én este 6-kor lesz a könyvtárban.
Az önkormányzat finanszírozásával ezer példányban jelent meg az új fonyódi helytörténeti kiadvány keményborítós, mutatós kivitelben.
- Ez a kis könyv azért készült, hogy városunk gyökereit bemutassa az 1800-as évek közepét követő mintegy száz évben. Ehhez segítségül hívtunk korabeli újságcikkeket, Fonyóddal foglalkozó könyvekből szemelvényeket, anekdotákat. Az egyes cikkekben figyelemmel kísérhetjük városunk múltját, fejlődését, miként lett végül is Fonyód-pusztából község - vallja Csutorás László és Varga István. Képeslapritkaságokon mutatják be a 19-20. század fordulójának jellegzetes balatoni épületeit, de megtaláljuk a kereskedők, iparosok beszédes hirdetéseit is. Kuriózumnak számítanak Greguss János Fonyódot ábrázoló rajzai az 1860-as évekből. A legrégebbi cikk 1865-ből való.
Varga István a budapesti Széchényi könyvtár zeneműtárában talált két fonyódi ihletésű dalt is, s ezeket a könyv bemutatójának közreműködői eléneklik. A fonyódi öreg fűzfák című dalt Gallé Kornélia versére Giricz Pál szerezte. A fonyódi parton címűt pedig dr. Ripka Ferenczné méltóságos asszonynak ajánlotta Heródek Sándorné és dr. Erdős Pál, a szövegíró és zeneszerző. Mindkettőnek kottája megtalálható a kötetben, így bárki megtanulhatja a szerelmes dalokat.
A Somogy 1899. szeptember 3-i számában Estély Fonyódon című írását így zárja a tudósító: "Vacsora után a fiatalság tánczra kerekedett és a kelő nap sugarai aranyozták be a hazatérő leánykák hullámzó fürtjeit. Egyszóval a sikerült est is bizonyítéka annak, milyen hangulatot képes a Balaton fürdője előidézni az által, hogy a főváros idegfeszítő munkássága közepette túlcsigázott idegeket megedzi és felfrissíti." Milyen igaza van! S bár a kötet szerzői azt írták, múltidéző lapozgatást állították össze, aki e könyvet kézbe veszi, nem tudja letenni, míg végig nem olvasta.